Την τελευταία τριετία λειτουργούμε στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα μια πρωτοποριακή κλινική για το μικρόσωμο έμβρυο στην οποία παρακολουθούμε κυήσεις που παραπέμπονται επειδή το έμβρυο δεν αναπτύσσεται σωστά. Οι γυναίκες αυτές παρακολουθούνται στενά και διερευνούμε μεθόδους για να προβλέψουμε την εξέλιξή της εγκυμοσύνης τους δηλαδή αν θα αναπτυχθούν επιπλοκές και αν θα χρειασθεί πρόωρος τοκετός.

Έτσι δείξαμε ότι σημαντικοί παράγοντες είναι η αυξημένη πίεση της μητέρας, οι μετρήσεις στις ροές του αίματος στο έμβρυο (Doppler του εμβρύου) και κυρίως μια ορμόνη που προέρχεται από τον πλακούντα και ανιχνεύεται στο αίμα της μητέρας, το PLGF.

Πρόσφατα δημοσιεύσαμε τα πρώτα αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες και βρήκαμε ότι το PLGF, που το μετράμε στο αίμα της μητέρας στην πρώτη της επίσκεψη στην κλινική, είναι ένας πολύ ισχυρός προγνωστικός παράγοντας, τόσο ώστε σε κυήσεις με υψηλό PLGF μπορούμε να είμαστε πολύ καθησυχαστικοί για την καλή τους εξέλιξη. Από την άλλη εάν οι τιμές του PLGF είναι χαμηλές, στις μισές περιπτώσεις θα εμφανισθούν σοβαρές επιπλοκές στη μητέρα ή και στο έμβρυο και θα οδηγηθούμε σε τοκετό μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Οι πληροφορίες αυτές μας επιτρέπουν να ενημερώσουμε τους μέλλοντες γονείς και να προγραμματίσουμε σωστά την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης.

Το παρακάτω γράφημα μας δείχνει τη συσχέτιση ανάμεσα στις τιμές του PLGF και στον πρόωρο τοκετό λόγω επιπλοκών όπως η προεκλαμψία ή η εμφάνιση προβλημάτων στο έμβρυο. Η αριστερή μπάρα αντιπροσωπεύει τις κυήσεις που δεν γέννησαν πρόωρα και στις οποίες η μέση τιμή του PLGF ήταν σημαντικά υψηλότερη.

Souka AP, Chatziioannou MI, Pegkou A, Antsaklis P, Daskalakis G. The role of the PLGF in the management of pregnancies complicated with fetal microsomia. Arch Gynecol Obstet. 2023 Mar 28. doi: 10.1007/s00404-023-07012-w.