Το αναλυτικό υπερηχογράφημα (ή υπερηχογράφημα Β επιπέδου) γίνεται συνήθως στις 20-24 εβδομάδες της κύησης και είναι ο δεύτερος σημαντικός έλεγχος του εμβρύου.

Όπως η εξέταση του πρώτου τριμήνου έτσι και το αναλυτικό υπερηχογράφημα εξελίχθηκε σε μια εκτεταμένη και λεπτομερή εξέταση του εμβρύου. Κάθε εμβρυϊκό όργανο/σύστημα εξετάζεται με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο όπως καθορίζεται από ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, ενώ η ολοκλήρωση της απεικόνισής του περιλαμβάνει συγκεκριμένες υπερηχογραφικές εικόνες (www.hellenicultrasound.gr και https://www.isuog.org ). Όταν η εξέταση του εμβρύου γίνεται με αυτό το δομημένο τρόπο και από ειδικό ιατρό μπορούμε να επιτύχουμε υψηλή διαγνωστική ικανότητα για σοβαρές ανατομικές ανωμαλίες.

Το αναλυτικό υπερηχογράφημα στοχεύει κυρίως στην ανίχνευση των σοβαρών ανατομικών ανωμαλιών. Δευτερεύων στόχος είναι η εξέταση για ελλάσονες δείκτες για το σύνδρομο Down.

Η εξέταση της ροής των μητριαίων αρτηριών της μητέρας παρέχει πληροφορίες για την πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας ή/και μικρού σε βάρος εμβρύου, ιδιαίτερα εάν δεν έχει προηγηθεί ανάλογος έλεγχος στο πρώτο τρίμηνο.

Είναι σημαντικό στα πλαίσια της εξέτασης Β επιπέδου να γίνεται διακολπικό υπερηχογράφημα για μέτρηση του τραχήλου της μήτρας γιατί με αυτό τον τρόπο εκτιμάται η πιθανότητα πολύ πρόωρου τοκετού. Οι έγκυες με πολύ κοντό (μικρό σε μήκος) τράχηλο συνιστάται να κάνουν προληπτική θεραπεία με προγεστερόνη για να βελτιώσουν τα αυξημένα ποσοστά προωρότητας.