Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εντοπισθούν σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο ή στη μητέρα ή να υπάρχει ιστορικό προβλημάτων στην οικογένεια.

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση αυτών των κυήσεων απαιτεί πολλές φορές τη συνεργασία μιας ομάδας ειδικών ιατρών ο καθένας από τους οποίους διαχειρίζεται ένα τμήμα του προβλήματος ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι τα ακόλουθα:

-Το υπερηχογράφημα (συνήθως το αναλυτικό υπερηχογράφημα Β επιπέδου) θέτει την υποψία σοβαρής ανωμαλίας στο έμβρυο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση της διάγνωσης από ειδικό εμβρυομητρικής, ενώ ανάλογα με τον τύπο της ανωμαλίας μπορεί να χρειαστεί και περαιτέρω απεικόνιση (υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου, μαγνητική τομογραφία εμβρύου). Αφού η διάγνωση είναι βέβαιη θα πρέπει να ακολουθήσει συμβουλευτική από ιατρό της ειδικότητας που θα ασχοληθεί με το παιδί μετά τη γέννηση, ο οποίος θα εξηγήσει την πρόγνωση και τις δυνατότητες αντιμετώπισης. Ο ειδικός εμβρυομητρικής σε συνεργασία με τον θεράποντα μαιευτήρα συντονίζουν και παρακολουθούν την κύηση μέχρι τον τοκετό.

– Η μητέρα εμφανίζει κάποιο πρόβλημα υγείας που είτε προϋπήρχε είτε εμφανίσθηκε στη διάρκεια της κύησης, όπως η υπέρταση. Σε αυτή την περίπτωση ο μαιευτήρας, πιθανώς σε συνεργασία με άλλο ειδικό ιατρό, θα ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση ενώ ο ειδικός εμβρυομητρικής θα παρακολουθήσει το έμβρυο και θα προγραμματίσει τον τοκετό εάν υπάρχουν ενδείξεις προβλημάτων στην ανάπτυξή του.

-Το ζευγάρι είχε προηγούμενη εγκυμοσύνη με γενετική ανωμαλία και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε επόμενη κύηση. Ο ειδικός εμβρυομητρικής θα αξιολογήσει τα ευρήματα από το ιστορικό και ανάλογα θα παραπέμψει σε κλινικό γενετιστή ώστε να διευκρινισθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του προβλήματος Επίσης θα συμβουλεύσει για την καλύτερη μέθοδο ελέγχου στην επόμενη κύηση.

Στόχος της συμβουλευτικής είναι να γίνει κατανοητό στο ζευγάρι το πιθανό πρόβλημα και να διερευνηθούν οι δυνατότητες και οι τρόποι αντιμετώπισής του με σεβασμό στις επιθυμίες και στις ηθικές αξίες των γονέων.