Ο υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και των ωοθηκών έχει καθιερωθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικολογικής εξέτασης.

Η απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων μπορεί να διαγνώσει προβλήματα που δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί (όπως ινομυώματα) ή μπορεί να εξηγήσει διάφορα συμπτώματα που μας προβληματίζουν (όπως η αιμορραγία). Επίσης η απουσία ευρημάτων από την υπερηχογραφική εξέταση μας καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει παθολογία από τη μήτρα ή τις ωοθήκες.

Η εξέταση είναι απλή και ανώδυνη. Συνήθως προτιμάται η διακολπική προσέγγιση αλλά ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνει μόνο διακοιλιακό υπερηχογράφημα ή συνδυασμός διακοιλιακού/διακολπικού υπερηχογραφήματος.

Η μελέτη ροών αίματος (εξέταση Doppler) σε αγγεία της μήτρας ή των ωοθηκών στις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο εύρημα μας βοηθάει να διευκρινίσουμε τη φύση του προβλήματος και ιδαίτερα να διακρίνουμε ανάμεσα σε καλοήθεις και κακοήθεις εξεργασίες.

Η τρισδιάστατη υπερηχογραφία (3D υπερηχογραφία) χρησιμοποιείται συνήθως για να απεικονίσουμε το σχήμα της μήτρας σε υποψία συγγενούς ανωμαλίας της μήτρας (όπως η δίκερως μήτρα) ή για να απεικονίσουμε το εσωτερικό της μήτρας (όπως εάν υπάρχει η υποψία πολύποδα ή ινομυώματος που προβάλει στην κοιλότητας της μήτρας).