Ο πρόωρος τοκετός είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία γιατί συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές στο παιδί (θάνατος ή επιβίωση με σοβαρά προβλήματα).

Ευτυχώς σε κυήσεις με αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τον κίνδυνο με έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε ποιες γυναίκες έχουν αυξημένη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι το ιστορικό τους και η μέτρηση του τραχήλου της μήτρας που συνήθως γίνεται μαζί με το υπερηχογράφημα Β επιπέδου στις 20-24 εβδομάδες της κύησης.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα συγκρίναμε περίπου 3000 κυήσεις χωρίς επιβαρυμένο ιστορικό που είχαν κάνει έλεγχο του τραχήλου στο υπερηχογράφημα Β επιπέδου με άλλες 3000 κυήσεις που δεν είχαν ελεγχθεί. Οι δύο αυτοί πληθυσμοί είχαν επιλεγεί ώστε οι έγκυες να μην διαφέρουν στα χαρακτηριστικά και το ιστορικό τους με μια μέθοδο που ονομάζεται propensity analysis. Στις περιπτώσεις που η μέτρηση του τραχήλου έδειχνε αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού χορηγήθηκε κατάλληλη θεραπεία με προγεστερόνη ή και πεσσό ή περίδεση του τραχήλου.

Βρήκαμε ότι οι γυναίκες που έκαναν μέτρηση του τραχήλου είχαν 3 φορές λιγότερη πιθανότητα να γεννήσουν πολύ πρόωρα δηλαδή πριν τις 32 εβδομάδες της κύησης. Το γράφημα δείχνει τα ποσοστά πολύ πρόωρου τοκετού στην ομάδα που έκανε μέτρηση (σκούρο μπλε) και στην ομάδα που δεν έκανε μέτρηση του τραχήλου (ανοιχτό γαλάζιο). Η πρώτη στήλη δείχνει τα ποσοστά πρόωρου τοκετού μεταξύ 24 και 32 εβδομάδων και η δεύτερη τα ποσοστά πρόωρου τοκετού από τις 20 ως τις 32 εβδομάδες περιλαμβάνει δηλαδή και τις αποβολές σε προχωρημένη κύηση.

Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη σημασία της υπερηχογραφικής εξέτασης του τραχήλου ταυτόχρονα με το υπερηχογράφημα Β επιπέδου.
Souka AP, Maritsa VA, Eleftheriades M. Screening vs. no screening for preterm delivery in low-risk singleton pregnancies: comparison by propensity score analysis. Arch Gynecol Obstet. 2022 Dec 29. doi: 10.1007/s00404-022-06882-w.